Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια πια, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μη φαίνονται πολύ σίγουροι για το τι ακριβώς υπάρχει σε αυτά. Υπάρχει καπνός (ταμπάκο) εκεί; Πολλοί άνθρωποι -ιδιαίτερα οι νομοθέτες στις ΗΠΑ- φαίνεται να το πιστεύουν. Τι γίνεται με τα χημικά που προκαλούν καρκίνο και με τα τοξικά βαρέα μέταλλα; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχυρίζονται πάντα ότι κάποιος έχει βρει τέτοια πράγματα. Υπάρχει αντιψυκτικό; Ναι, σίγουρα υπάρχει, αν πιστεύετε κάποια από τα σκουπίδια που διαβάζετε.

Αν θέλετε να μάθετε τι βρίσκεται πραγματικά στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ξεχάστε ό,τι έχετε διαβάσει στις εφημερίδες – τα περισσότερα είναι σκουπίδια. Έχουμε τα γεγονότα εδώ, οπότε απλώς συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι εισπνέουν οι «ατμιστές»;
Τα περισσότερα από αυτά που βρίσκονται σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τα υλικά της συσκευής – μέταλλο, ηλεκτρονικά μέρη και γυαλί. Είναι προφανές ότι οι «ατμιστές» δεν εισπνέουν αυτά, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο λάθος κάνουν κάποιοι άνθρωποι. Πέρυσι, ένας «ειδικός στον τομέα της δημόσιας υγείας» στις ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκε ότι οι «ατμιστές» εισέπνεαν επικίνδυνες αναθυμιάσεις από την μπαταρία!
Τα σημαντικά κομμάτια του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μέσα στον ψεκαστήρα – ό,τι έρχεται σε επαφή με το υγρό. Οι περισσότερες δεξαμενές ψεκασμού είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί ή πλαστικό ασφαλές για τα τρόφιμα, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν επιβλαβείς χημικές ουσίες μέσα στο υγρό. Τα φιτίλια είναι φτιαγμένα από αλεύκαντο βαμβάκι, ένα άλλο επίσης ασφαλές υλικό.
Έτσι, όλα όσα βρίσκονται σε επαφή με το υγρό είναι απολύτως ασφαλή: Επομένως πρέπει να δούμε το υγρό αυτό καθαυτό. Όταν ανάβετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, το υγρό μετατρέπεται σε ατμό και αυτό εισπνέουν ουσιαστικά οι άνθρωποι. Λοιπόν, από τι είναι φτιαγμένο το υγρό;

Τρομακτικές χημικές ονομασίες!
Το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που βάζετε στον ψεκαστήρα σας αποτελείται από τρομακτικά χημικά ονόματα. Σωστά: Είναι τα ονόματα αυτά που είναι τρομακτικά, οι χημικές ουσίες δεν είναι.
Τα δύο κύρια συστατικά του ηλεκτρονικού υγρού είναι η φυτική γλυκερίνη (VG) και η προπυλενογλυκόλη (PG). Η γλυκερίνη είναι επίσης ένα κύριο συστατικό της νιτρογλυκερίνης, η οποία είναι ένα περιβόητο ασταθές ισχυρό εκρηκτικό, και αν γνωρίζετε κάτι για τους κινητήρες ίσως να αναρωτιέστε αν αυτό είναι το ίδιο είδος γλυκόλης που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό. Το ηλεκτρονικό σας υγρό λοιπόν θα σας δηλητηριάσει και στη συνέχεια θα εκραγεί; Όχι, δεν είναι έτσι.
Η γλυκερίνη χρησιμοποιείται στη νιτρογλυκερίνη -και στον δυναμίτη, στη ζελατινοδυναμίτιδα και σε μερικές άλλες εκρηκτικές ύλες- αλλά δεν είναι εκρηκτική. Στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές χημικό προϊόν και χρησιμοποιείται σε πολλά καθημερινά προϊόντα. Η βιομηχανία τροφίμων το χρησιμοποιεί ως γλυκαντικό, είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε σαπούνια και προϊόντα φροντίδας του δέρματος και πολλά φάρμακα το περιέχουν επίσης. Η φυτική γλυκερίνη που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό υγρό είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν. Το γεγονός είναι ότι τα ονόματα των χημικών ενώσεων είναι απλώς επιστημονικές περιγραφές ουσιών. Όπως οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει σε βίντεο με φάρσες, μπορείτε να κάνετε ακόμα και το νερό να ακούγεται απειλητικό, αποκαλώντας το «μονοξείδιο του διυδρογόνου».
Υπάρχει ένα πρόβλημα με το VG, το οποίο είναι ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά παχύ υγρό. Στην πραγματικότητα, δεν θα ήταν υπερβολικό να το ονομάσει κανείς «κολλώδες». Είναι τόσο παχύ που δεν λειτουργεί σε μερικούς ψεκαστήρες αν δεν αραιωθεί με κάτι πιο λεπτό, και εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή της η PG. Πρόκειται για ένα άλλο πολύ κοινό χημικό, που επίσης χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων – διατηρεί τα προϊόντα υγρά. Η PG χρησιμοποιείται επίσης σε φάρμακα, οδοντόπαστες και προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Νικοτίνη
Αυτό είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πράγματα που θα βρείτε σε ένα τσιγάρο. Σύμφωνα με κάποιους, το ηλεκτρονικό υγρό με νικοτίνη είναι ένα σχέδιο για να γίνουν τα παιδιά εξαρτημένα από τον καπνό. Στην πραγματικότητα, η νικοτίνη δεν είναι τόσο εθιστική όταν δεν την εισπνέετε στον καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να σταματήσετε το κάπνισμα, είναι σημαντικό ότι σας δίνει αρκετή νικοτίνη για να ικανοποιήσετε το πάθος σας.
Υπάρχει μεγάλη υστερία για τη νικοτίνη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς τόσο πολύ. Κανείς δεν έχει βρει ποτέ στοιχεία ότι η καθαρή νικοτίνη είναι εθιστική. Δεν έχει επίσης συνδεθεί ποτέ με καρκίνο, παρά τις πολλές προσπάθειες να βρεθούν κάποια στοιχεία. Η νικοτίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τις ποσότητες που έχουν βρεθεί στο ηλεκτρονικό υγρό. Παρά τα όσα ισχυρίζονται μερικοί άνθρωποι, η ρίψη μερικών σταγόνων στο δέρμα σας δεν θα σας σκοτώσει. Στην πραγματικότητα μπορείτε να χύσετε ένα ολόκληρο μπουκάλι στο χέρι σας και πάλι δεν θα σας σκοτώσει: Απλά ξεπλύνετέ το.

Το θέμα της γεύσης
Ολοκληρώνοντας, το τελευταίο συστατικό σε ένα ηλεκτρονικό υγρό είναι τα αρώματα. Από μόνο του το ηλεκτρονικό υγρό δεν έχει πολλή γεύση. Αν περιέχει νικοτίνη, υπάρχει μια ελαφριά γεύση σαν πιπέρι, ενώ η VG και η PG είναι ελαφρώς γλυκές, αλλά δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να «ατμίσουν». Η λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε αρωματικές ουσίες ασφαλείς για βρώση, για να δημιουργήσουμε την τεράστια γκάμα των υγρών που απολαμβάνουμε.
Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα αρτύματα τροφίμων. Μερικά συστατικά -όπως το διακετύλιο, για παράδειγμα- είναι ασφαλή για βρώση, αλλά όχι για εισπνοή. Μερικές γεύσεις χρησιμοποιούν μια βάση πετρελαίου, η οποία επίσης δεν είναι κατάλληλη για εισπνοή. Ευτυχώς υπάρχει μια μεγάλη γκάμα γεύσεων ασφαλών για εισπνοή από την οποία μπορείτε να επιλέξετε.
Επομένως τώρα έχετε στη διάθεσή σας τον πλήρη κατάλογο των πραγμάτων που θα βρείτε στο υγρό ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν είναι και τόσο συνταρακτικός όσο μερικές από τις ειδήσεις που θα διαβάσετε, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ακριβής!