Ένας παραπλανητικός τίτλος στο περιοδικό «Nature» εμπλέκει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης σε μια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις της νικοτίνης σε καλλιεργημένα λεία μυϊκά κύτταρα.
Ενα επιστημονικό άρθρο [1] που δημοσιεύθηκε στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό «Nature» είναι σκόπιμα ανησυχητικό για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχοντας τον τίτλο: «Η διαφοροποίηση των μυοϊνοβλαστών και οι λειτουργικές ιδιότητές τους παρεμποδίζονται από τη νικοτίνη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέσω του μιτοχονδριακού συμπλέγματος OXPHOS III». Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από κινεζική χορηγία, στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν ότι η νικοτίνη ανέστειλε τη διαφοροποίηση των μυοϊνοβλαστών και ότι η επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και εκείνη της νικοτίνης είναι παρόμοιες.
Πρόκειται για έγκριτη έρευνα;
Ο κυτταρικός μετασχηματισμός σε μυοϊνοβλάστες είναι μια κεντρική φυσιολογική διαδικασία που καθιστά δυνατές την αποκατάσταση ιστών και την απορρύθμισή της, ευνοώντας την ίνωση και την καρκινογένεση. Η επίδραση της νικοτίνης δεν είναι νέα στον τομέα αυτόν, αφού το 2005 η αναστολή της διαφοροποίησης των μυοϊνοβλαστών [2] εντοπίστηκε στους ινοβλάστες των ούλων των καπνιστών, ενώ η επίπτωση της νικοτίνης στην καθυστερημένη επούλωση των πληγών είναι ένα ακόμα παλαιότερο εύρημα [3]. Πιο ασυνήθιστη πάντως είναι η ανακάλυψη Χιλιανών ερευνητών που διαπίστωσαν ότι, ανάλογα με το επίπεδο έκθεσης στη νικοτίνη, ο συμπυκνωμένος καπνός τσιγάρου μπορεί να διεγείρει την κυτταρική επιβίωση και την κυτταρική μετανάστευση ή να αναστέλλει αυτές τις αντιδράσεις των κυττάρων [4].
Οι συγγραφείς Γουέι Λέι, Άιζακ K. Σάνταρ, Ίρφαν Ράχμαν και Τσαντ Λέρνερ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ των ΗΠΑ αγόρασαν ηλεκτρονικό υγρό νικοτίνης, ηλεκτρονικό υγρό χωρίς νικοτίνη και νικοτίνη (καθαρή;) για να τα «ατμίσουν» σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το συμπύκνωμα παγιδεύτηκε σε ξηρό πάγο (καθαρό διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία -80°C) και αραιώθηκε σε 0,25% σε ένα μέσο καλλιέργειας για να χυθεί πάνω σε μυοϊνοβλάστες.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία από τις πολυάριθμες πηγές νικοτίνης

Είναι και πάλι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ανησυχία εγείρεται σχετικά με τη νικοτίνη υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ η ουσία αυτή υπάρχει επίσης στον ναργιλέ, στα πούρα, στον χύμα καπνό και ακόμη πιο συχνά στα τσιγάρα. Κατά την άποψή μας, η εξαγωγή τέτοιων γενικών συμπερασμάτων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μόνο παραπλανητική, αλλά και ανέντιμη. Επίσης για να είναι πλήρης θα πρέπει να γίνει σύγκριση με σπρέι νικοτίνης ή με καύσιμο τσιγάρο.
Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν μια αυστηρή/στιβαρή και αμερόληπτη προσέγγιση. Ωστόσο δεν υπάρχει αναφορά στα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούνται για το πείραμά τους και, το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την τελική συγκέντρωση νικοτίνης και CO2 στο μέσο που χρησιμοποιούσαν για να εμποτίζουν τα κύτταρα. Δεν γίνεται επίσης αναφορά στη σχετική συγκέντρωση PG (προπυλενογλυκόλη) και VG (φυτική γλυκερίνη) στο ηλεκτρονικό υγρό. Τέλος, έχει αποδειχθεί από προηγούμενη έρευνα ότι μια μπαταρία eGo, όπως αυτή που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία, είναι επίσης ικανή να καίει τα ηλεκτρονικά υγρά με ξηρές εισπνοές και να απελευθερώνει υπερβολικές συγκεντρώσεις ακρολεΐνης και φορμαλδεΰδης όταν χρησιμοποιείται με μια συσκευή «ατμίσματος» χωρίς αυστηρό έλεγχο από τον χρήστη. Η διαδικασία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς εδώ, δεν επιτρέπει την εξαίρεση αυτής της πράξης.
Πώς μπορεί η συγκέντρωση στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, 0,1% ή 0,25%, να συγκριθεί σε όρους συγκέντρωσης με 100 μΜ ή 1 mM Sigma νικοτίνης; Πόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, συμπυκνωμένου 0,1% ή 0,25%, από ηλεκτρονικό τσιγάρο, προσθέτει στο μέσο (το οποίο περιέχει ήδη 5%); Πόσο επηρεάζεται το pΗ του μέσου, και είναι το μέσο κατάλληλο για τα καλλιεργημένα κύτταρα;
Αναπαραγωγιμότητα και επιστημονική αυστηρότητα
«Για να εξεταστεί αν πρέπει να δημοσιευθεί σε επιστημονικές εκθέσεις», αναφέρει το Nature.com, «ένα έγγραφο πρέπει να αποτελεί τεχνικά αξιόπιστη πρωτότυπη έρευνα, χωρίς καμία αξίωση για το τι αντίκτυπο θα έχει ή ποιον εννοιολογικό τομέα αφορά». Σε σχέση με τις παρατηρήσεις που προαναφέρθηκαν, η δημοσίευση του άρθρου σε αυτό το περιοδικό είναι πολύ αμφισβητήσιμη και δείχνει τις αδυναμίες μιας γρήγορης διαδικασίας σύνταξης.
Εάν αυτό θα έπρεπε να είναι «το πρότυπο αναπαραγωγιμότητας και επιστημονικής αυστηρότητας των Διεθνών Ινστιτούτων Υγείας», όπως αποκαλύφθηκε από τους συγγραφείς, η επιστημονική καταλληλότητα των μελετών των Διεθνών Ινστιτούτων Υγείας ίσως χρειάζεται διπλό έλεγχο από τη διεθνή κοινότητα. Είναι πολύ περίεργο ότι αυτή η αδυναμία δεν έχει εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνταξης του κειμένου, η οποία πάντως είναι πολύ απαιτητική σε αυτό το περιοδικό.
————————————————————–
[1] Lei W., Lerner C., Sundar Ι. Κ. & Rahman Ι. (2017). «Η διαφοροποίηση των μυοϊνοβλαστών και οι λειτουργικές της ιδιότητες αναστέλλονται από τη νικοτίνη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέσω του μιτοχονδριακού συμπλέγματος OXPHOS III». «Scientific Reports», 7, 43213.

[2] Fang Υ., & Svoboda Κ. Κ. (2005). «Η νικοτίνη αναστέλλει τη διαφοροποίηση των μυοϊνοβλαστών στους ινοβλάστες των ούλων του ανθρώπου». «Journal of Cellular Biochemistry», 95 (6), 1108-1119.

[3] Campanile G., Hautmann G., & Lotti Τ. (1998). «Το κάπνισμα, η επούλωση τραυμάτων και η αναδόμηση προσώπου. Οι κλινικές στη δερματολογία», 16 (5), 575-578.

[4] Silva D., Cáceres Μ., Arancibia R., Martinez C., Martínez J., & Smith Ρ.Ο. (2012). «Επιδράσεις του καπνού του τσιγάρου και της νικοτίνης στη βιωσιμότητα των κυττάρων, στη μετανάστευση και στη μυοϊνοβλαστική διαφοροποίηση». «Journal of periodontal research», 47 (5), 599-607.